Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Германският машиностроителен сектор очаква спад в производството

30.01.2024   |   Начало»Бизнес

Прогнозите за развитието на германската индустрия за металообработващи машини през 2024 г. сочат спад в производството с почти 3% до 14,8 млрд. евро в номинално изражение. "Номинален рекорден обем от 17 млрд. евро беше обявен през 2018/2019 г. и пет години по-късно все още няма признаци, че тази цифра ще бъде достигната отново", заяви Франц-Ксавер Бернхард, председател на Асоциацията на германските производители на металорежещи машини VDW на годишната пресконференция на асоциацията във Франкфурт на Майн.

Има ясно забавяне на поръчките от началото на миналата година, което сега оказва все по-голямо влияние върху продажбите и производството. Като цяло поръчките са намалели с 10% в номинално изражение през 2023 г. Спадът е частично компенсиран от няколко месеца по-силен проектен бизнес. Вътрешното търсене е намаляло с 14%, почти два пъти повече от външното търсене.

Не се очаква и положителен тласък от страна на глобалната икономика през 2024 г. Темповете на растеж както на брутния вътрешен продукт, така и на инвестициите отново са надолу спрямо нивата от предходната година. Индексът на международните мениджъри по покупки също подчертава слабостта на световната икономика на всички ключови пазари, особено в еврозоната и Германия.

"Всъщност в момента виждаме две различни тенденции", съобщи Бернхард. Разрастващи се области като електрически превозни средства, вятърна енергия, медицински технологии, космическо пространство и отбрана дават импулс на бизнеса, докато секторът на стандартното машиностроене се представя по-слабо. Представителите на малкия и среден бизнес не са сигурни за бъдещето и не са склонни да инвестират. Покупките на машини също са по-трудни за финансиране поради по-високите лихви. Следователно компаниите, които са се подготвили за процеса на трансформация на ранен етап, са по-способни да устоят на слабото търсене.

2023 г. приключи с добър резултат като цяло

Според оценките за изминалата година производството е нараснало с малко под 8% в номинално изражение до 15,2 млрд. евро. В реално изражение това представлява увеличение от 2% поради инфлацията, която остава на високо средно ниво през годината.

Износът е нараснал с 9%. В Америка той бележи двуцифрен ръст. Азия и Европа, от друга страна, регистрират само едноцифрено увеличение. Конкретно САЩ имат изключително динамичен растеж, движен преди всичко от инвестиции в опазване на климата и възобновяема енергия. Китай, от друга страна, регистрира слаб растеж поради спадащото потребителско търсене и продължаващите трудности в сектора на недвижимите имоти. Индия, от своя страна, се радва на изразена възходяща тенденция.

При вътрешните продажби увеличението е по-малко – 5%. Това отчасти се дължи на по-слабото търсене от местни клиенти. Средно 89,6% от компаниите са оползотворили добре капацитета си и са наели отново повече персонал през последната година. В края на 2023 г. приблизително 66 600 души са били заети в сектора, което е с 2,4% повече от края на 2022 г.

     
Източник: VDW

Ключови думи: VDW   машиностроителна индустрия   металорежещи машини   прогнозни данни  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...