Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои международни пазари подкрепиха германския сектор за формоване през 2023 г.

19.03.2024   |   Начало»Бизнес

Секторът на технологиите за формоване в Германия е един от най-важните сегменти в металообработващата индустрия на страната. Данните сочат, че производството в този сегмент се е свило през 2023 г. с незначителните 2% до около 2,3 млрд. евро, съобщават от Асоциацията на германските производители на металорежещи машини (VDW).

САЩ изместват Китай като най-силен експортен пазар

"Това означава, че секторът на формоването – който реализира оборота си чрез мащабни проекти в автомобилната и други индустрии, както и с много по-малки клиенти в сегмента за обработка на листов материал – почти успя да запази нивото на производство въпреки спада в търсенето", коментира д-р Маркус Херинг, изпълнителен директор на VDW.

Спадът засяга по-специално вътрешните продажби, които намаляват с 15% през 2023 г., докато износът се е подобрил и е нараснал с 8%. Херинг отбелязва, че важен фактор за това са инвестициите от автомобилната индустрия в ключови експортни пазари. Според оценките на Oxford Economics, това означава, че те са се повишили в международен план миналата година с 11% на доларова база, а изчислени в евро с 8%.

САЩ е основният експортен пазар през 2023 г. С увеличение от 50%, той регистрира значителен ръст. За разлика, при втория по важност пазар Китай се отбелязва спад от 15%. Положителни са тенденциите при Полша (плюс 62%) и Мексико (плюс 16%), а при Италия е налице намаление (минус 25%).

"Това, което виждаме, е повторение на модела, познат в цялата индустрия", казва Херинг, продължавайки: "Региони като Северна Америка и Източна Европа, в които автомобилната индустрия инвестира, дават тласък на индустрията за формоване в Германия. Китай, от друга страна, се бори с намаленото търсене поради сдържаността на потребителите и кризата с недвижимите имоти. А в Италия щедрата данъчна подкрепа при амортизацията е прекратена."

Тенденции при вноса

Слабото вътрешно търсене в Германия се отразява на вътрешното потребление и вноса. И двете са в спад, съответно с темпове от 13 и 8%. Най-големият доставчик е Швейцария, чийто внос е намалял с 9% в сравнение с предходната година.

"По принцип взаимовръзката на доставките в рамките на корпорациите също оказва влияние. САЩ печелят позиции по отношение на вноса с увеличение на доставките с 260%. Зад тази цифра се крият най-вече доставките от чуждестранни компании с производство в САЩ, тъй като все още са много малко големите американски производители на металорежещи машини", обяснява Херинг.

Входящите поръчки допълнително ще ограничат производството през настоящата година. Като цяло поръчките са намалели с 9%. Това означава спад от една десета на вътрешния пазар и 8% в чужбина.

"Положителните очаквания преди всичко са насочени към сектори с растеж като електромобилност, производство на батерии, вятърни генератори, производство на медицинска апаратура, жп, авиационна и военна индустрия. При тях по-често се планират инвестиции в проекти, от които германският сектор на технологии за формоване може да се възползва", обобщава Херинг.

     
Източник: VDW

Ключови думи: VDW   формоване   металообработваща индустрия  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...