Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Какво е бъдещето на машиностроителната индустрия в епохата на декарбонизация

22.05.2024   |   Начало»Новини

Ново проучване "Carbon Management 2035" на Центъра за компетенции за бъдещето на бизнеса (Competence Center Future Business) към Германската асоциация на машиностроителните компании (VDMA) извежда най-важните фактори за машиностроителната и тежката индустрия в областта на декарбонизацията, показва произтичащите възможни пътища за развитие и дава препоръки за действие, информират от асоциацията.

Какъв е потенциалът в научните изследвания и технологиите, къде са пречките? Как изглежда интелигентното и подкрепящо регулиране? Къде се появяват нови бизнес модели? Какво е мястото на конкурентоспособността и социалното приемане? Това са въпросите, които се разглеждат в проучването в търсене на възможностите за управление на въглеродните емисии в бъдеще.

Въпреки разширяването на възобновяемите енергийни източници и широките усилия за дефосилизация, парниковият газ въглероден диоксид не може да бъде избегнат в много промишлени процеси, а в дългосрочен план CO2 следва да се разглежда като суровина, а не като отпадък. Управлението на въглерода – състоящо се от технологиите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), улавяне и оползотворяване на въглерод (CCU) и отстраняване на въглероден диоксид (CDR) – е от решаващо значение за ефективното намаляване на вредните за климата емисии на въглероден диоксид. Бързото развитие и интегрирането на възобновяеми енергийни източници, кръговата икономика, подобрената ефективност на ресурсите и алтернативните производствени процеси трябва да имат важна роля в този процес, се отбелязва в изследването.

Във времена на глобално изменение на климата и нужда от фундаментална трансформация на промишлените процеси машиностроенето и тежката промишленост предлагат иновативни технологии, като мотото е "избягвай, намалявай, компенсирай".

Фактори за постигане на неутрална по отношение на климата индустрия

"Още през 1972 г. Римският клуб публикува своя високо ценен доклад "Граници на растежа", който призовава за опазване на климата, както и опазване на околната среда", обяснява Хартмут Рауен, заместник-управляващ директор на VDMA. "Днес, над пет десетилетия по-късно, темите в доклада са по-актуални от всякога, а времевият фактор е от съществено значение. Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) призовава за управление на въглерода, за да се постигнат целите на Парижкото споразумение относно климата".

От гледна точка на машиностроителната индустрия е необходима холистична стратегия за ефективна борба с изменението на климата. "Успешната трансформация изисква благоприятна политическа рамка, използване и развитие на ключови технологии, устойчиво разширяване на енергийната и снабдителната инфраструктура и квалифицирани специалисти, особено в областта на екологичните технологии и управлението на устойчивостта. В допълнение, силна социална подкрепа и повишена осъзнатост относно природосъобразните действия е от съществено значение", отбелязва д-р Ерик Майзер, ръководител на VDMA Future Business.

Проучването на VDMA представя четири сценария и препоръчва повишена подкрепа за иновациите и научните изследвания, създаването на подкрепяща политическа рамка и повишаване на обществената осведоменост с цел успешно въвеждане на технологии за управление на въглеродните емисии и постигане на целите, свързани с климата.

Силна обвързаност между политиките за климата и индустрията

Темата за управлението на въглеродните емисии беше изведена на преден план през последните години, както на национално ниво, така и на ниво ЕС. Стратегическите процеси и законодателни инициативи установиха управлението на въглеродните емисии като ключов компонент на климатичната и индустриалната политика.

Това развитие е подкрепено и движено напред от множество компании и индустриални асоциации, особено от сектора на машиностроенето. На политическо ниво в Германия и ЕС значението на управлението на въглеродните емисии се подчертава от разработването на стратегии с два приоритета, които включват индустриалното приложение на CCS/CCU, от една страна, и отстраняването на CO2 от атмосферата, от друга. Основните цели са премахване на правните бариери, модериране на политическия дебат и идентифициране на възможности за финансиране.

Управление на въглеродните емисии – четири сценария за света през 2035 г.

За разлика от повечето проучвания, подходът на сценариите не се опитва да създаде прогноза, която е възможно най-вероятна, или да моделира желано бъдеще, а разглежда възможните пътища на развитие.

С пълна газ за климата – прекрасен нов въглероден свят

Налице е една последователна стратегия на ЕС за управление на въглеродните емисии, която среща широко обществено одобрение и се прилага успешно в международен план.

Изоставане в трансформацията – високи изисквания, липса на приемане

Скептицизмът относно съхранението на CO2 сред населението и регулаторните пречки забавят цялостното въвеждане на управление на въглеродните емисии. Компаниите търсят баланс между търговията със сертификати и заплахата от деиндустриализация.

Промени в разделението на труда – островът ЕС

ЕС се опитва да укрепи вътрешния пазар за управление на въглеродните емисии в дилемата между социалния натиск за ефективна защита на климата и тенденцията за мигриране на индустрията, поради по-леки изкушаващи правила на други места.

Без ограничения – адаптиране вместо превенция

Национализмът и популизмът връщат хората към стари модели на поведение, а компаниите трябва да се борят с ограничаване на щетите, причинени от изменението на климата.

Пътят към успеха

В проучването на VDMA Future Business като ключов специализиран партньор участва VDMA Power Systems. Асоциацията на компаниите от енергийния сектор предоставя техническа и политическа подкрепа по темата за управлението на въглеродните емисии със своя собствена работна група. С участието на още 14 търговски асоциации и Европейския офис на VDMA, проучването подчертава широкия ангажимент на индустрията. VDMA идентифицира възможностите за управление на въглеродните емисии на ранен етап и се ангажира с тяхното използване като ценен ресурс.

"Напредъкът в управлението на въглеродните емисии е възможен само ако всички играчи се обединят. Нашата визия, че технологиите за управление на въглеродните емисии ще допринесат за намаляване на емисиите в световен мащаб, вече се превръща в реалност благодарение на сектора на машиностроенето", заключава Рауен.

Пълния текст на проучването може да изтеглите след регистрация оттук.

     
Източник: VDMA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: VDMA Future Business   декарбонизация   въглеродни емисии   машиностроителна индустрия  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...