Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Последни данни очертават стабилизиране за германската машиностроителна индустрия

12.06.2024   |   Начало»Бизнес

Налице са първи признаци на стабилизация в машиностроителния сектор след трудния старт от началото на годината – това съобщават от Асоциацията на германските производители на металорежещи машини VDW.

Данни от първото тримесечие

Поръчките, получени от германската машиностроителна индустрия през първото тримесечие на 2024 г., са с 24% по-малко спрямо същия период на миналата година. Поръчките от страната са намалели с 2%, докато тези от чужбина са спаднали по-съществено – с 32%.

"Секторът изпитва голям недостиг на поръчки в сравнение с предходната година. Това се дължи отчасти на ситуацията в началото на 2023 г., когато все още нивата на поръчките оставаха високи", казва изпълнителният директор на VDW д-р Маркус Херинг, коментирайки резултатите.

Индикатори за стабилизация

Сега се появяват първите признаци на стабилизиране, въпреки че следващите месеци ще се окажат решаващи. "Нашите членове заявяват, че има ясно търсене и от клиенти в Германия, но отбелязват, че много инвестиционни решения в момента се задържат поради високото ниво на несигурност", продължава Херинг.

Редица индикатори показват, че ситуацията може да се подобри през втората половина на годината. По-ниската инфлация, намалените цени на енергията, перспективата за увеличение на лихвените проценти, краят на проблема със запасите, подобрените икономически показатели и по-високите реални доходи, които стимулират потреблението – всички тези фактори биха могли да осигурят основа за връщане към по-големи инвестиции.

Тенденциите в световен мащаб

Този анализ се подкрепя и от обрата в глобалния индекс на покупателната способност (Global PMI), който в началото на годината отбеляза ниски нива на растеж.

За 2025 г. партньорът на VDW – Oxford Economics прогнозира силно увеличение от 8,3% в световното потребление на металорежещи машини. В регионален план подемът е широкообхватен. Индия, регионът на АСЕАН, по-специално САЩ, Мексико и Канада се очертават като движещи сили. В много европейски страни също може да се очаква връщане към ясна възходяща тенденция.

"Нарастващото международно потребление би следвало да повлияе положително и да доведе до увеличаване на поръчките в Германия. Това, което е изключително важно в настоящия момент, е от запитванията да последват реални поръчки. Правителството също трябва да играе роля, като гарантира, че индустрията може да гледа в бъдещето с по-голяма увереност", обобщава Маркус Херинг.

     
Източник: VDW

Ключови думи: VDW   машиностроителна индустрия   металорежещи машини   прогнози  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...