Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Иновативен метод прави 3D отпечатването на изделия по-достъпно и екологично

Инженери от Университета на Флорида (UF) са разработили иновативен метод за 3D печат за създаване на 3D обекти от един или повече материали, съобщават от UF. Новият метод се нарича 3D печат с индуцирано от пара фазово разделяне – VIPS-3D, и е докладван в списанието Nature Communications.

По думите на Йонг Хуанг, професор в катедрата по механично и космическо инженерство на UF, разработената технология за отпечатване позволява на производителите да създават обекти със зададени характеристики по икономичен и устойчив начин.

"Този метод е по-икономичен и много по-прост от съществуващите подобни технологии. Това е достъпен процес за печат на съвременни материали, включително метали", отбелязва Йонг Хуанг.

Технологията

"Мастилото" за 3D принтер – тези разтвори на полимерна основа, могат да включват метални или керамични частици. При отпечатване с това мастило, в зоната за печат се вкарват неразтворими пари. Под тяхно въздействие течната фаза на мастилото се превръща в твърд материал, а процесът представлява индуцирано от пара фазово разделяне.

Лицензираната от UF технология е получила два патента и нейното развитие е подкрепено чрез финансиране от федерални агенции, включително Националната научна фондация и Министерството на енергетиката, се казва още в съобщението.

Предимства

Хуанг обяснява, че процесът позволява на производителите да отпечатват 3D детайли, състоящи се от материали с различна пространствено регулируема физическа структура, което означава създаване на обекти, частите на които са изградени от различен материал, характеризиращ се с различна порьозност. Това може да бъде особено полезно при производството на изделия като медицински импланти или леки компоненти за авиокосмическата индустрия.

Освен че изисква по-малко инвестиции в инфраструктура, процесът VIPS-3DP е по-екологичен вариант спрямо традиционните методи за 3D печат, тъй като използва устойчиви материали и по-малко енергия.

     
Източник: UF

Ключови думи: UF   VIPS-3D   3D печат   адитивно производство  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...