Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

CECIMO предвижда стабилна икономическа перспектива за европейското машиностроене

10.07.2024   |   Начало»Новини

По време на своята Генерална асамблея, проведена в Тампере, Финландия, Европейската асоциация на производствените технологии CECIMO, отчете стабилно представяне на европейския сектор за производство на металорежещите машини през 2023 г., съобщават от асоциацията.

Политическата и икономическа несигурност в края на годината е причина за краткосрочен спад в приема на поръчки през 2024 г., но подобрението на ключовите икономически показатели и спадащата инфлация са индикация за очаквано увеличение на поръчките през втората половина на годината.

Икономическа ситуация

Отрицателното въздействие на геополитическото напрежение, прекъсванията на веригата за доставки, отслабването на глобалното търсене и нестабилността на пазара оказват сериозно влияние върху сектора, което се изразява в спад на поръчките от 20% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Предходната година се характеризира със смесени разнопосочни тенденции. Европейската машиностроителна индустрия е увеличила производствените си нива със 7% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Положителният импулс на производството се запазва през цялата година, достигайки около 27,2 млрд. евро през 2023 г., поддържайки дял от около 33% от глобалното производство на металообработващи машини.

Освен това общият износ на европейските производители се е увеличил с около 23% през последното тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното тримесечие, в същото време вносът е нараснал с около 5% за същия период.

САЩ и Китай остават двете основни дестинации за износ за европейските производители на металообработващи машини през 2023 г., като САЩ са на първо място. Япония, Китай и Тайван остават трите най-големи пазара за износ на машини за страните от CECIMO, информират от асоциацията.

Успоредно с тези положителни промени се забелязват и неблагоприятни развития. Например нивата на потребление в страните от CECIMO са намалели с 1,8% за цялата 2023 г. Освен това поръчките за четвъртото тримесечие на 2023 г. са с 16% по-ниски в сравнение със същия период на 2022 г.

"Европейската индустрия за металорежещи машини показа забележителна сила", коментира Франсоа Дювал, президент на CECIMO. "Нашата устойчивост показва способността на индустрията да се адаптира и да се развива в променящите се условия."

Прогнозите

През 2024 г. се очаква спад от 1,8% на нивата на потребление в страните от CECIMO. Освен това, предварителните статистически данни относно нивата на производство на CECIMO очертават спад в продукцията на CECIMO с 5% в сравнение с 2023 г.

Независимо от това предварителните индикатори сочат по-благоприятна перспектива за предстоящия период. Фактори като намаляващ натиск от страна на предлагането, подобрени икономически фактори, повишаване на доверието, понижен риск от недостиг на газ и по-ниски нива на инфлация предполагат умерено възстановяване през останалата част от годината.

Тази оптимистична прогноза се подкрепя и от факта, че индексът Global Purchasing Manager Index (PMI) остава над 50 пункта от началото на годината, очертавайки положителна траектория. Освен това очакванията са Европейската централна банка да продължи да намалява лихвите през предстоящия период, което е допълнителен източник за засилване на възстановяването.

В допълнение се очаква нивата на потребление в страните от CECIMO да нараснат с 6,3% през 2025 г., а световното потребление да се увеличи с 8,6% през годината, отваряйки възможности за европейските производители на металообработващи машини. Този сценарий илюстрира как предстоящите месеци ще бъдат решаващи за сектора в очакване на увеличаване на поръчките, обобщават от CECIMO.

     
Източник: CECIMO

Ключови думи: CECIMO   металообработващи машини   машиностроителна индустрия  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...