Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Инвестирането в модерни технологии ще направи българските машиностроители конкурентоспособни на световния пазар

25.01.2012   |   Експертно
 

Сред новите продукти, които предлагаме за машиностроителния бранш, е 5-осният вертикален обработващ център Kovosvit MAS модел MCU 630VT-5X. През изминалата 2011 година бяха реализирани множество иновации, довели до разширяване на възможностите на модела MCU 630V-5X. Тази машина се характеризира с масивна носеща конструкция, която със своята здравина гарантира стабилност и постоянно качество на изработените детайли и повърхности. За всеки опитен техник е достатъчно само да види тялото и конструкцията на машината (например портала или въртящата маса), за да бъде повече от убеден относно предимствата на MCU 630V-5X. Основните й качества, в сравнение с конкурентни продукти, са ключовите компоненти от конструкцията - вертикалната подвижна шейна, както и двуосната маса, директно задвижвана от 3 отворени синхронни мотора с течно охлаждане и хидравлично застопоряване при каквато и да е позиция. Машината намира своите клиенти главно в областта на производството на сложни форми и матрици, високопрецизни детайли, както и в областта на енергетиката и автомобилната промишленост. Например, във фирма VAMOZ – servis (в град Острава, Чехия), която е типичен поддоставчик за автомобилната индустрия, използват MCU 630V-5X, вариант POWER за направата на матрици за изработка на детайли от леки сплави като например алуминиеви джанти, предпазни решетки и различни други детайли. Центърът е подходящ и за изработката на медицински изделия.

На базата на богатия си опит нашите партньори от KOVOSVIT MAS решиха през 2011 г. да внедрят множество иновации в модела MCU 630V-5X. Желанието им бе да разширят производствената си програма с една машина, която да може цялостно да обработи детайли като например един фланец. За тази цел бе необходимо MCU 630 да се оборудва с въртяща маса с възможност за високи обороти по ос C, както и със застопоряващо се вретено. Множество наши клиенти се нуждаеха от производствена машина, подходяща едновременно за извършване на фрезови (напр. фрезоване, пробиване, райбероване) и стругови операции, която да е с повишена точност по кръговите оси и да може да обработва детайли с диаметър до 1000 mm със скорост на въртене до 500 об./мин.  Всички тези възможности са реализирани в новия ни модел MCU 630VT-5X. Тази нова машина се предлага със системи за управление HEIDENHAIN TNC 640 или Siemens 840sl.

По отношение на виждането ми за българския машиностроителен пазар, смятам че годишното потребление (закупуване) на металорежещи машини с ЦПУ до голяма степен се движи от финансирането, осигурявано от Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българска икономика 2007-2013”. Ако се направи статистика на закупените машини по тази програма през последните години, обаче, ще се окаже, че българските фирми преобладаващо купуват нисък клас машини (т. е. евтини), които са с не особено добри технически и експлоатационни характеристики. Само малка част от закупените машини са от висок клас. А би трябвало да е точно обратното, защото ако искаме (българските машиностроители) да сме конкурентоспособни на световния пазар, то това не може да се постигне по друг начин освен с инвестиране в модерни технологии. Надяваме се, че през следващите години българските фирми все повече ще инвестират дългосрочно в металообработващи машини от висок клас.

инж. Стефан Мичев, ръководител направление CNC Технологии и Автоматизация, ЕСД България

     
Източник: сп. Инженеринг ревю

Ключови думи: център   машина   ЕСД България   Kovosvit MAS  

Област: бизнес  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Експертно

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...