Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Постоянната развойна дейност гарантира относителна сигурност в развитието на отрасъла

27.01.2012   |   Експертно
 

Фирма Мойсбургер (Meusburger) винаги се стреми да бъде в крак с потребностите и желанията на своите клиенти. След успешното въвеждане през 2011 г. на инструментални пакети за щанци, фирмата продължи развоя на нови продукти, свързани с инструменталното производство. Освен многобройните малки подобрения, които постоянно се въвеждат в продуктовата ни програма, бяха пуснати и 2 основни продуктови групи, които са директно свързани с качественото производство и експлоатация на матриците.

Първата продуктова група са заготовки от графит по зададени от клиента размери, които отговарят на най-високите европейски стандарти за качество и се предлагат в няколко разновидности. Графитът от този тип се използва за изработването на електроди за обемната ерозия, която е неизменна част от инструменталното производство. Друга изцяло нова продуктова група в асортимента на Мойсбургер са консумативите, свързани с поддръжката на самите матрици. В това число се включват смазочни, почистващи и защитаващи от корозия препарати, разработени специално за инструменталната промишленост. Тези препарати, които са необходимо условие за качествен монтаж, експлоатация и поддръжка на всяка щанца или шприцформа, се предлагат под различна форма, като някои от тях могат да се прилагат и при работни температури от 250° С, а също така и в хранително-вкусовата промишленост.
Колкото до визията и прогнозата ни за бъдещето на инструменталното производство, като неотменна част от машиностроенето мога да споделя само моето лично мнение, което е резултат от наблюденията ми по време на отминалата криза. Разбира се, и тази индустрия претърпя спад и намаляване на производствените обеми, но като цяло мащабът на кризата бе съвсем различен в сравнение с автомобилната промишленост, например. Ако при автомобилната промишленост спадът през 2009 година беше до 70%, то в инструменталното производство спадът на европейско ниво бе не по-голям от 30%. Причините за това са няколко, но основната е, че инструменталното производство е неотменна част от много други отрасли на промишлеността. Било то в електронната, автомобилната, хранително-вкусовата и почти всички други отрасли на промишлеността, за които се сетите, а също така и при продуктите за бита. Друг фактор е, че по време на криза добрите фирми се опитват да пускат нови и по-добри продукти, за да завземат пазарни дялове и по този начин да компенсират загубите от спада на продажбите на вече съществуващите им продукти. Именно тази нестихваща развойна дейност е пряко свързана с производството на инструментална екипировка, което гарантира относителна сигурност в развитието на отрасъла. В този ред на мисли, моята прогноза е за едно позитивно развитие на бранша в България, което, разбира се, не е гарантирано за никой и именно затова фирмите постоянно трябва да инвестират в нови технологии, да оптимизират процесите, времето и качеството на производството си.

Коста Стефанов, търговски директор, Мойсбургер България

     
Източник: сп. Инженеринг ревю

Ключови думи: Мойсбургер   инструментално производство   заготовка   графит    

Област: бизнес  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
Galika
DMG MORI

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Експертно

  БизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиТехнологииПредстоящоФирмена публикацияСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...