Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Износът на българското машиностроене надхвърли предкризисното ниво

22.02.2012   |   Бизнес
 

Данните на БНБ сочат, че през миналата година износът на българското машиностроене и приборостроене надхвърлиха най-високия дотогава обем, достигнат в предкризисната 2008 година. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемонията по откриване на завода на „Литекс Моторс“ за производство на автомобили Great Wall. По неговите думи, инвестицията в Ловеч ще даде допълнителен тласък в това отношение.На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и други официални лица.

Няма как да не съм щастлив, че съм министър на икономиката, по време на чиито мандат отново започва производството на автомобили в България, каза още пред участниците в откриването министър Трайков. Той допълни, че през 2011 г. българското правителство подкрепи с 2.4 млн. лв. изграждането на пътя до завода.

Уверен съм, че това няма да е и последната китайска инвестиция в България, каза още министър Трайков. Той припомни, че България е подписала меморандуми за икономическо сътрудничество с провинциите Джъдзян и Дзянсу. Преговаряме и с Шанхай и провинция Гуандун и сме убедени, че инвестиции ще има и в новата икономическа зона в Божурище, чието планиране и разработване на подробен устройствен план са в много напреднала фаза, допълни той. Очаква се през тази година да започне изграждането на инфраструктурата. Индустриалната зона в Божурище се простира върху 2 млн. кв.

     
Източник: МИЕТ

Ключови думи: машиностроене   завод   Литекс Моторс  

Област: бизнес  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Бизнес

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиТехнологииВидео на седмицатаПредстоящоБизнесСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...