Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Презаточване на спирални свредла

05.11.2012   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Спиралните свредла са сред най-широко разпространените режещи инструменти с деликатна геометрия на режещата част. Предвид значителния ресурс за презаточване, от особена важност е как и с какви средства се изпълнява тази операция, с оглед на крайните резултати при пробиване. Доброто презаточване, което обикновено е машинно, се извършва основно на два етапа - заточване на върха и подточване на напречния режещ ръб.

Заточване на върха
При заточването на върха се шлифова задната повърхнина на перото, като се генерират едновременно главният режещ ръб с прилежащия му заден ъгъл α и установъчният ъгъл φ. След заточване на двете пера се оформя и напречният режещ ръб наклонен спрямо главния режещ ръб на ъгъл ψ (фиг.1). Стойността на задния ъгъл α към главния режещ ръб зависи от формата на задната повърхнина на перото. Така например при заточване по конусна повърхнина (един от най- разпространените методи), задният ъгъл се увеличава от периферията към върха от 6° - 12°, за диаметри над 20 mm и до 16° - 18° за диаметри от порядъка на 2,5 – 3 mm. Естествено, по-голeмите стойности са за по-меки и пластични материали, а по-малките за такива с по-голяма твърдост и якост.

Промяната на φ води до отклонение при режещия ръб
В зависимост от предназначението му и вида на обработвания материал, ъгълът при върха на свредлото 2φ варира от 116° до 140°. В действителност стойността на този ъгъл е в пряка геометрична връзка с наклона на перата ω. По тази причина промяната на първоначалната стойност на ъгъла φ при презаточване води до отклонение от праволинейната форма на режещия ръб.
След заточване, като се съблюдават посочените дотук стойности за φ и α, напречният режещ ръб е наклонен спрямо главния под ъгъл 110° - 120°.
Получената след това заточване режеща част, показана на фиг.1, макар и да е съобразена с казаното дотук, е причина за неблагоприятна режеща геометрия на напречния режещ ръб, която при работа на свредлото може да увеличи до 65% осовата сила за подаване и до 15% въртящия момент за рязане.

Подточването на напречния режещ ръб осигурява нормална работа на свредлото
От друга страна, поради якостни съображения сърцевината на свредлото се удебелява от върха към опашката му с 1,5 – 2 mm на всеки 100 mm, което води до допълнително увеличаване на дължината на напречния режещ ръб след всяко презаточване. Така, след като се изразходва около 25% от ресурса на режещата част, размерът на напречния режещ ръб нараства до такава степен, че почти липсва самоцентроване, а увеличеното натоварване води до недопустимо разбиване на обработваемия отвор, съпътствано с катастрофално влошаване на качеството му. От този момент подточването на напречния режещ ръб е задължително условие за нормална работа на свредлото, съответно за поддържане на високо качество на пробиваните отвори.

Форми на подточване
DIN1412 предлага няколко доказани в практиката форми за подточване на напречния режещ ръб, от които най-разпространени са две:
- Форма “А”, съгласно фиг. 2 , представлява заостряне на напречния режещ ръб чрез напречно шлифоване на сърцевината, докато дължината на напречния режещ ръб остане 10% от диаметъра на свредлото. Тази форма се прилага при свредла с удебелена сърцевина и при големи диаметри. Подходяща е за използване при пробиване на отвори в плътен материал – сплави и стомани с якост до 1000 N/mm2. Предимствата на тази форма са в доброто самоцентриране в началото на процеса и в намаляване на силата за подаване.
- Форма “С”, съгласно фиг. 3 , се получава чрез кръстосано шлифоване на върха, като перото се скосява под втори заден ъгъл (около 40°) спрямо оста на свредлото, при което се оставят незасегнати 0.1 – 0.25 mm от напречния режещ ръб на свредлото. Тази форма се препоръчва при работа със свредла с много удебелена сърцевина, при дълбоко пробиване, за обработване на особено жилави или твърди материали и при обработване на изковки. Предимствата на тази форма се изразяват в добро самоцентроване и в намаляване на силата за подаване.
За всички описани случаи е особено важно да се постигне осова симетрия на изработваните форми. По тази причина се препоръчва заточването на върха и подточването на напречния режещ ръб да се извършва при едно базиране и закрепване на свредлото.  

Настолна машина - DRM 213
Следвайки своята амбициозна стратегия за осигуряване на качествен сервиз на своите клиенти, фирма  СИНТКОМ, която е официален доставчик на висококачествени свредла от DORMER и SGS, предложи на пазара нова професионалнa настолна машина - DRM 213 за заточване на бързорезни и твърдосплавни спирални свредла (фиг. 4). Машината има три работни позиции, в които подлежащото на заточване свредло последователно се закрепва чрез спътник (фиг. 5), който представлява видоизменен цангов патронник. На първата позиция – фиг. 6, се извършва предварително ориентиране на перата на свредлото и се осигурява необходимата прибавка за заточване. На втората позиция (фиг. 7) – за основно заточване на върха (съгл. фиг.1), последователно се шлифоват задните повърхнини на перата, с което се оформят режещите ръбове, заострянето 2φ, задният ъгъл α и напречният режещ ръб. На третата позиция (фиг. 8) се подточва напречният режещ ръб във форма “С” съгласно DIN 1412 фиг. 3. Заточването на втора и трета позиция се извършва чрез индексиране (първо се заточва едното перо, завърта се спътникът на 180o и се заточва другото перо). Това, съчетано с единството на базите при трите позиции, осигурява необходимата осова симетричност на режещите ръбове, което е гаранция за качествената работа на инструментите. Машината работи с минимална величина на прибавката за презаточването, което косвено удължава живота на инструмента в резултат от увеличаване на броя на презаточванията. Времетраенето за заточване на едно свредло от среден типоразмер е около една минута, което е показател за високата производителност на машината. Диапазонът на обработваните диаметри е от 2 - 13 mm. Машината е снабдена с конусен шлифовъчен диск от CBN (за заточване на свредла от HSS) и с диамантен диск – за заточване на твърдосплавни свредла. Честотата на въртене на двигателя е 6000 об/мин, с монофазно захранване от 220 W. Масата на машината е 9 kg.

Машина DRM 516
За да бъде разширен обхватът на обработване, е разработена нова машина DRM 516 (фиг. 9), чийто диапазон на обработване е от 5 –16 mm. Тази машина използва аналогични шлифовъчни дискове, но с по-голям диаметър, което дава възможност честотата на въртене да бъде намалена на 2840 об/мин., като задвижването се извършва с обикновен монофазен асинхронен двигател, характеризиращ се с надеждност и лесно поддържане. Тук има и една допълнителна работна позиция, предназначена за подточване на напречния режещ ръб, съгласно DIN1412 форма А (фиг. 2). Общата маса на машината е 15 кг. Машините са с компактна конструкция и са леснопреносими. Простотата на обслужване и надеждността им гарантират висококачествени резултати при работа с тях, без за целта да се изисква специална квалификация. Всичко това, съчетано с приемливите им цени, ги прави сигурен съюзник на потребителите в техния стремеж към увеличаване на качеството и производителността при пробиване на отвори, като едновременно с това се намалява и крайната себестойност.

     
Източник: Синтком

Ключови думи: Синтком   спирални свредла   машини   шлифовъчен диск  

Област: Статии  

SpaceCAD
DMG MORI
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Статии
DMG MORI mobile

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииОбяви за работаРеализацииСъбитиятаТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...