Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Специалисти, студенти и преподаватели посетиха семинарите на Галика в ТУ Варна и ТУ София

Представители на водещи фирми от различни сектори на индустрията, студенти и преподаватели от техническите университети посетиха семинарите на Галика, проведени на 21 октомври т.г. в ТУ Варна и на 23 октомври в ТУ София. Сред представените по време на семинарите презентации бяха: "Многосензорни координатни измервателни машини" (с демонстрация на оптична измервателна система SmartScope Flash CNC 200), "Голямогабаритни обработващи центри с висока динамика" и "Съвременни машини и технологии за нишкова и обемна електроерозийна обработка".
 
Многосензорните координатни измервателни машини бяха представени от Георги Владимиров, инженер продажби в Галика България, а оптичната измервателна система SmartScope Flash CNC 200 бе демонстрирана от Тамаш Пем, инженер приложения, ГАЛИКА Унгария. В рамките на презентацията участниците са запознаха с компанията Optical Gaging Products Inc. /OGP/, Рочестър, Ню Йорк, САЩ, която предлага мултисензорни измервателни системи и оптични системи за контрол. Проследено беше развитието на технологиите през годините - от създаването на производствената база през 1945г. до днес. Отделено бе специално внимание на специфичните продуктови линии в портфолиото на производителя: видеоизмервателни и мултисензорни системи; контурни проектори; лазерни скенери; сонда „Перо”, контактни и сканиращи сонди; лазерни, интерферометрични и сензори за бяла светлина; въртящи маси с една и две оси; електронни калибри; метрологичен и GD&T софтуер (геометрично оразмеряване и допуски).
Поставен бе акцент върху нарастващото значение на инвестицията в мултисензорни технологии при измерване на все по-малки и по-сложни детайли:
- По-голям брой сензори - повече източници на информация;
- Различните повърхнини изискват различни техники, а различните детайли - различни сензори;
- Повече източници на информация в системата, по-малко обучение на операторите;
- Тенденцията е цената на операторския персонал да се повишава;
- Сензорите ще бъдат взаимозаменяеми, тогава потребителят ще избира сензор без необходимост от помощта на доставчик;
- Базирано на CAD мултисензорно програмиране, което намалява разходите за програмиране;
- Незабавно видни резултати от измерванията, които намаляват загубите от брак и ускоряват производствения контрол;
- Клиентите ще инвестират само в машини, където цената на притежание е по-ниска от днешната, защото софтуерът ще бъде съществено по-прост за употреба.
В заключение бе изтъкнато, че повечето сензори за по-лесна употреба намаляват времето и повишават качеството на измерване и от там – редуцират разходите за притежание на модерно метрологично оборудване.
 
Лектор по темата Голямогабаритни обработващи центри с висока динамика бе г-н Флориан Ислер, международен ръководител продажби REIDEN TECHNIK AG, Швейцария. Той представи компанията REIDEN TECHNIK AG, Швейцария, която предлага голямогабаритни центри за динамична фрезова обработка по до шест работни оси, каруселна маса и палетна автоматизация. Разгледана беше историята на производството през годините - от основаването през 1904г. до днес. Изнесени бяха данни за развойната дейност, обема на продажбите, дистрибуционните канали и експорта към момента. Отделено бе специално внимание на състоянието на актуалните пазари на машини с марката REIDEN и бъдещите такива. Като целеви пазари на компанията бяха посочени космическия, автомобилен, отбранителен и енергиен сектор на индустрията; инструментален / доставчици; матрици; дълбоководен; щанцоване.
 
Акцент в презентацията бяха референциите към REIDEN от световни партньори - водещи фирми от различни браншове. Като ключови предимства за клиента бяха посочени гъвкавостта на фирмата, собствената развойна дейност и развитие на софтуера, съвременните технологии и разработки по конкретни изисквания и задания на клиента. Демонстрирани бяха примери за обработка на детайли на различните модели голямогабаритни центри.
 
В презентацията „Съвременни машини и технологии за нишкова и обемна електроерозийна обработка” г-н Недко Йорданов, инженер приложения в ГАЛИКА България, представи компанията GF Machining Solutions, Швейцария като обединена марка на AGIE, CHARMILLES и MIKRON. Разгледана беше спецификата и конфигурацията на видовете машини за нишкова и обемна електроерозия, високоскоростните и високопроизводителни обработващи центри и постигнатите нива на автоматизация. 
 
Акцентът на презентацията бе позиционирането на различните машини в продуктовата листа на производителя, в зависимост от сферата и особеностите на приложение. Като ключови предимства за клиента при обработката на детайли и повърхнини лекторът посочи, че машините са проектирани за висока точност и прецизност и клиентът получава много добро съотношение цена/производителност за огромно разнообразие от работа – от стандартни приложения с адаптирани инвестиционни разходи до специфични приложения с високи изисквания.
 
Отделено беше специално внимание на постигнатото качество на обработваната повърхнина на детайла. Разгледана бе и чувствителността към корозия на материала, както и видовете диелектрик за работа с машините. Представени бяха подходящите работни нишки и консумативи за електроерозийните машини. Чрез сравнителни примери бяха показани особеностите при ерозиране със съвременни материали за електроди и с новите технологии, вградени в машините върху голям диапазон от материали – от стомана до PCD.
Презентирани бяха възможностите за автоматизация при работа и вграждане в автоматизирани производства, принципите за избор на ниво за автоматизация в конкретни области на приложение.
 
„Целта на събитията бе да запознаем специалисти от машиностроителния бранш, студенти и преподаватели с избрани новости от технологиите и машините, предлагани от фирмата в България. Постигнахме и друг положителен резултат - осъществихме среща между фирмите, които търсят млади специалисти и студентите, които търсят работа след завършване на обучението си", заявиха от Галика.
 
"Проявеният интерес към мероприятието ни вдъхва увереност, че сме успели да заинтересоваме присъстващите и практически да демонстрираме приложението на многосензорната измервателна машина на OGP. Нашите гости проследиха с внимание презентациите за голямогабаритните обработващи центри Reiden и съвременните машини и технологии за нишкова и ерозионна обработка. Бяха задавани множество въпроси. Коментарите по темите бяха част от събеседване с гостите след всяка една презентация. Предвид ползотворното протичане на семинарите, планираме и други подобни събития в бъдеще", разказаха от компанията.
     
Източник: Галика България

Ключови думи: Галика България   семинар   измервателни машини   SmartScope Flash CNC 200   обработващи центри   Optical Gaging Products   REIDEN TECHNIK   GF Machining Solutions  

Област: Машиностроене   Събития  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
Galika
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Обучения/Семинари

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...