Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Поддръжка на лагери – технически специфики, мазане, диагностика (Част 2)

Лагерите са сред най-често използваните машинни елементи. Предназначението им най-общо е да поддържат в определени положения въртящи се или извършващи колебателно движение елементи, като поемат и пренасят действащите върху тях сили. 

В настоящия материал са описани характеристиките и спецификите при поддръжката на плъзгащи лагери.

Предимства и недостатъци на плъзгащи лагери

От групата на плъзгащите лагери най-широко разпространени са цилиндричните плъзгащи лагери. Отличават се със сравнително малки габаритни размери и елементарна конструкция. Сред предимствата им са - работа при големи натоварвания и високи скорости; понасяне на ударни и вибрационни натоварвания; безшумна работа; възможности за регулиране на хлабината и др. 

Основни недостатъци на цилиндричните плъзгащи лагери са сравнително неголяма точност на направляване на подвижния елемент; необходимост от използване на сложни системи за мазане при тежко натоварените лагери; значителен момент от силите на триене и др.

Поддръжка на плъзгащи лагери

Установено е, че причините за рязко влошаване на нормалните експлоатационни параметри на плъзгащите лагери са две. Първата - износване на работните повърхнини на втулката и шийката на лагера предизвиква увеличаване на хлабината в лагера и води до нарушения в точността на направляване на ротационното движение, както и до влошаване на мазането. 

Втората основна причина за прекратяване на нормалната работа на плъзгащите лагери е прегряването им. В резултат от повишаването на температурата в лагера, вискозитетът на маслото пада и мазането се влошава. В определени случаи прегряването на плъзгащите лагери би могло да доведе до разтопяване на работната повърхнина на втулката.

Експлоатационните характеристики на цилиндричните плъзгащи лагери зависят от комплекс фактори, сред които правилен избор на материалите и режимите на мазане и коректно оразмеряване на лагера в съответствие с поеманите натоварвания.

Мазане на плъзгащи лагери

Известно е, че едно от най-важните условия за нормална работа на лагерните възли е правилното им мазане. От режима на мазане и коректния избор на мазилно вещество се определят в значителна степен работоспособността и животът на плъзгащите лагери. 

Веществата, които се използват за мазане на плъзгащи лагери, се класифицират в две групи - течни и консистентни (греси). В сравнение с течните масла вискозитетът на гресите е по-голям, поради което съпротивлението от общото триене в лагерите, които се мажат с грес, е по-голямо. 

Трябва да се отчете и обстоятелството, че при високи обороти, т.е. големи периферни скорости, греста се изтласква извън лагера. Следователно шийките на лагерите с високи обороти на въртене трябва да се мажат с течно масло, а не с грес.

Мазането с грес се използва при много малки скорости и големи натоварвания. Освен това се прилага в случаите, при които лагерът е подложен на ударни натоварвания или съществува опасност от навлизане на замърсители. 

Важен фактор, оказващ влияние върху работоспособността на лагерите, е правилното дозиране на мазилното вещество. Подаването на маслото в лагерната втулка се извършва в ненатоварената зона. По принцип се прави в равнина, перпендикулярна на посоката на действащата външна сила.

     
Източник: TLL Media; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Лагери   поддръжка   смазване   износване на лагери   търкалящи лагери  

Област: Машиностроене  

SpaceCAD
Подобни статии
hofmann
РАИС
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПроектиОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариИнвестицииРеализацииКариериСъбитиятаОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...