Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Булмакметал предлага иновативни машини за по-висока производителност

25.01.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Булмакметал е официален представител на OKUMA - един от водещите производители на цифрови металорежещи машини в света. В своята 113-годишна история OKUMA спазва основния си принцип да създава иновативни машини на базата на мехатрониката. Машините OKUMA отговарят на световните стандарти за качество и изискванията на Европейската общност за безопасност и опазване на околната среда. Патентованият от OKUMA PREX мотор получи Наградата за изключително енергоспестяваща машина, спонсорирана от Японската федерация по машиностроене, за мотор с постоянни магнити с многослойна прорязана структура. PREX моторите са интегрален тип с магнитно съпротивление, вградени в много шпиндели, използвани в металорежещите машини. Множеството разрези в мотора правят генерирането на магнитна съпротивителна мощност по-ефективно. Уникалната структура на ротора съдържа малко на брой вмъкнати постоянни магнити за увеличаване на коефициента на полезно действие. PREX моторът е по-производителен от индуктивните мотори, които бяха основен източник на енергия за шпинделите в миналото. С високия му въртящ момент се увеличава производителността на системата при номинални обороти с 4–9%. PREX моторите са компактни, с малка маса във въртящата секция, с което инерционната маса намалява с 47%. Това прави ускорението и забавянето доста впечатляващо. Комбинацията от всички тези характеристики намалява консумираната енергия с 5-13%. И тъй като в конструкцията са включени само няколко магнита, използването на редките в природата магнитни материали също се намалява.

Системата за температурна стабилност TAS осигурява компенсиране на температурните разширения и постоянна висока точност на обработка. Промяната на температурата на машината се следи непрекъснато от сензори и се компенсира в реално време с точност до 0,1 mm от системата за управление. При непрекъснат 24-часов режим на работа машината осигурява точност на произвежданите детайли в рамките на 5-8 mm, в зависимост от модела.

Тази технология вече е стандартно включена във всички модели на OKUMA. Тя осигурява по-висока производителност, като в същото време отпада нуждата от подгряване на машината, принудителното й охлаждане или работа в термоконстантни помещения. Всичко това има положителен ефект върху околната среда посредством намаляването на консумираната енергия.

Сред иновациите е и Machining Navi – система за избягване на вибрациите при обработка. Това е последната разработка на инженерите от OKUMA, която през 2010 г. спечели медала за технология на Японското общество на машиностроителите. Системата за управление улавя и анализира вибрациите и автоматично изчислява оборотите на шпиндела, при които те изчезват. В резултат, обработената повърхнина има по-висока гладкост, като в същото време се удължава животът на инструментите.

Олимпия Стоянова, управител на Булмакметал

     
Източник: сп. Инженеринг ревю

Ключови думи: OKUMA   Булмакметал   температурна стабилност   металорежещи машини  

Област: бизнес  

SpaceCAD

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...