Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Машиностроителното предприятие Прогрес отчете 30% ръст на производството

06.03.2012   |   Бизнес
 

Старозагорското машиностроително предприятие Прогрес отчете 30% ръст на производството през 2011 г. Оборотът на завода за чугунени отливки за миналата година възлиза на 24 млн. лв. Това е най-добрият резултат на дружеството от приватизацията през 1997 г. до момента.

В същото време печалбата на компанията за миналата година е била 1.2 млн. лв. или шест пъти повече на годишна база. Така в края на миналата година Прогрес успява да покрие напълно загубите си от 2009 г., която е била най-критична за предприятието.

За да спечели нови клиенти, старозагорското машиностроително предприятие инвестира в производството на по-сложни изделия. Хидравличните отливки, които произвежда сега са на много по-високо ниво и сложност отпреди. Според директора на предприятието инж. Славин Янакиев това гарантира стабилност, защото при производството на по-елементарни продукти, клиентът по-лесно може да открие и друг доставчик. Тази е една от причините през миналата година Прогрес да достави 15% от цялото потребление на Bosch Rexroth от хидравлични отливки.

Най-големият вътрешен клиент на Прогрес в момента е казанлъшкото хидравлично предприятие М+C Хидравлик.

Общо 50% от продукцията на старозагорското предприятие е предназначена за износ. Традиционните пазари на машиностроителните отливки са Италия, Франция, Германия. Предприятието изнася продукция и за Швеция, Финландия, Беларус, Русия. Има представителство и в Украйна.

Прогрес произвежда на месец 800 т. машиностроителна продукция – отливки за хидравликата, автомобилостроенето, тракторосторенето. В предприятието се изработват и леярски машини и изделия за паркове и градини - лампи, пейки, оградни решетки, които се изнасят в Мароко, Катар, Украйна и Русия.

Очакванията на мениджърския екип са насочени към раздвижване на пазарите на изделията за паркове и градини в Западна Европа.

     
Източник: capital.bg; снимка: Прогрес

Ключови думи: чугунени отливки   машиностроителна продукция   хидравлични отливки   леярски машини  

Област: бизнес  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Бизнес

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...