Machinebuilding Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон
Hurco

Юпитер 05 откри нов завод за горещо поцинковане

21.12.2012   |   Реализации
 

Фирма Юпитер 05, производител на стоманена предпазна ограда за обезопасяване на пътища и автомагистрали, откри предприятие за горещо поцинковане на метални изделия. Предприятието се намира до град Пловдив по пътя за Асеновград на терен с обща площ от 25,200 кв.м. и застроена производствена площ 6,200 кв.м. Годишният му капацитет на производството е около 50 000 тона.

В момента заводът е единственият на територията на България с капацитет да поцинкова детайли с дължина до 13 м, дълбочина от 3,2 м и широчина от 1,6 м, съгласно изискванията на европейските стандарти за голямо габаритни модули и изделия.

„Досега този тип изделия се поцинковаха в чужбина, поради невъзможността да се поцинковат у нас. След откриването на предприятието конструкциите ще започнат не само да се поцинковат, но и да се произвеждат от нас. Това ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на предприятието на българския и на европейския пазар, и ще привлече много нови клиенти от строителния и пътния бранш, които досега са били принудени да изработват детайлите си на части или да използват други покрития, които нямат добри антикорозионни показатели”, заявиха от Юпитер 05.

„Горещото поцинковане е най-ефикасният познат досега метод за защита на металните детайли от корозия. Корозията е естествена и неизбежна, но тя може да бъде сведена до минимум и забавена, благодарение на горещото поцинковане. Цинковото покритие не допуска атмосферните условия да влияят на метала, като по този начин напълно се запазва целостта на изработеното изделие. Горещото поцинковане е дифузионен процес между разтопен цинк и метална основа, като разтопеният цинк прониква в кристалната решетка на метала, където образува поредица от цинкови пластове. Това не се получава при общоприетите на този етап други покрития – електролитни, лако-бояджийски, пластмасови и други, където се разчита на адхезията, и затова тези покрития имат повече декоративни, а не антикорозионни функции. След присъединяването на страната ни към Европейския съюз обаче, по отношение на металните изделия се прилагат стандарти, които изискват те да бъдат поцинковани. Технологията, която ще се използва, е една от най-модерните на пазара в момента. При нея се намалява рискът от замърсяване на околната среда, намалява се използването на енергийните ресурси, както и рискът от трудови злополуки и се повишава производителността”, допълниха от Юпитер 05.

     
Източник: Инженеринг ревю, Юпитер 05; снимка: Юпитер 05

Ключови думи: завод   горещо поцинковане   корозия   Юпитер 05  

Област: Реализации  

Hurco
SpaceCAD
IEC MachTech

Подобни статии

hofmann
РАИС
Galika
Rosler

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ МАШИНОСТРОЕНЕТО
на специализирания портал MachineBuilding-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


CADPoint
Атлас Техник

Последно от Реализации

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Продуктови офертиФирмена публикацияБизнесВидео на седмицатаПредстоящоТехнологииОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариПроектиИнвестицииРеализацииОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...